Αυτά που πρέπει να λες στο γιατρό σου, αλλά…

Mήπως κι εσύ κρύβεις τις κακές σου συνήθειες από τον γιατρό;

Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό; Σας αρέσουν τα λαχανικά; Κάνετε χρήση ουσιών; Σχεδόν όλοι παραποιούν λιγάκι την αλήθεια, όταν ο γιατρός τους ρωτάει για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους. Ωστόσο, ορισμένες αλήθειες, όσο άβολες κι αν είναι, συμβάλλουν καθοριστικά σε κάθε σωστή πρόληψη και θεραπεία.

 • Η διατροφή
  Συχνά οι άνθρωποι με διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή παχυσαρκία θα πουν ότι δεν τρώνε τίποτα ακατάλληλο ή δεν καταναλώνουν αλκοόλ και δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί οι εξετάσεις τους δεν είναι καλές ή δυσκολεύονται να χάσουν βάρος. Αν η κατάστασή σας απαιτεί την αλλαγή της διατροφής σας, ωστόσο δυσκολεύεστε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας, μην ντραπείτε να το πείτε στον γιατρό σας. Θα αντιμετωπίσει και με άλλες μεθόδους τα ιατρικά σας προβλήματα για να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για την υγεία σας.
 • Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων
  Προτού ο γιατρός σας ξεκινήσει μία θεραπευτική αγωγή θα εξετάσει όλες τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν. Αν κάποιες ενδέχεται να είναι σοβαρές ακόμα και να απειλήσουν τη ζωή σας, η θεραπεία απαιτεί διακοπή. Συνεπώς, από φόβο, δε θα πρέπει να καλύψετε ορισμένες ανησυχητικές παρενέργειες.
 • Το σεξ χωρίς προφυλάξεις
  Είναι αρκετά συνηθισμένο οι σεξουαλικά ενεργοί ασθενείς, ανεξάρτητα από την ηλικία να δηλώνουν πως ο σύντροφός τους χρησιμοποιεί προφυλακτικό κάθε φορά που κάνουν σεξ. Η προφύλαξη είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσει στην πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, της εγκυμοσύνης, των μολύνσεων από τον ιό HIV, και ασθενειών σχετιζόμενων με τον HPV, όπως τα κονδυλώματα και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
 • Οι αισθητικές επεμβάσεις
  Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αρνούνται ότι έχουν υποβληθεί σε πλαστικές επεμβάσεις. Ωστόσο ο γιατρός σας καλό είναι να ενημερωθεί και να σας ρωτήσει αν είχατε επιπλοκές μετά την επέμβαση και αντιδράσεις στην αναισθησία.
 • Η συνέπεια στη φαρμακευτική αγωγή
  Δεν είναι λίγες φορές που αν ο γιατρός ρωτήσει τους ασθενείς εάν παίρνετε τα φάρμακά τους όπως προβλέπεται, εκείνοι θα πουν αυτόματα ναι, χωρίς να ισχύει. Μετά από περαιτέρω ανάκριση, μπορεί να παραδεχτούν ότι ξεχνούν το βράδυ τα χάπια ή δεν κατάφεραν να πάρουν τα φάρμακά τους για μία- δύο εβδομάδες. Ο γιατρός σας επιβάλλεται να γνωρίζει αν έχετε λάβει τη συνταγή σας για να εκτιμήσει με ακρίβεια την αποτελεσματικότητα μίας θεραπείας και να αποφύγει την άσκοπη συνταγογράφηση  κάποιας πιο επιθετικής θεραπείας.
 • Η χρήση ναρκωτικών
  Οι περισσότεροι ασθενείς δεν επιθυμούν να αναγράφετε η χρήση ναρκωτικών στους επίσημους ιατρικούς φακέλους τους για τον φόβο των επιπτώσεων στην εργασία ή την ιδιωτική τους ασφάλιση. Ωστόσο ορισμένα ναρκωτικά όπως το χασίς μειώνουν τη γονιμότητα, ενώ τα ενέσιμα ευθύνονται για τη μετάδοση πολλών ιών.

- Advertisement -