Αν έχει η αδερφή μου πολυκυστικό, θα έχω και εγώ;

Καταρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι ασθένεια!

  • Τι είναι το πολυκυστικό σύνδρομο;

Καταρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι ασθένεια! Πρόκειται για μία από τις πιο κοινές ενδοκρινικές διαταραχές των γυναικών, που επηρεάζει από τον κύκλο και την εμφάνισή τους μέχρι τη γονιμότητα και τη συνολική υγεία τους, ανάλογα με τη βαρύτητα του συνδρόμου.

Όπως φανερώνει και το όνομα του συνδρόμου, για κάποιο λόγο – που δεν είναι απόλυτα γνωστός μέχρι σήμερα – αναπτύσσονται μικρές κύστες στις ωοθήκες, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να παράγει περισσότερα ανδρογόνα σε σχέση με το φυσιολογικό. Έτσι, βλέπουμε συχνά συμπτώματα όπως αυξημένη τριχοφυΐα, διαταραχές ή και έλλειψη περιόδου, λιπαρότητα και ακμή, αύξηση βάρους κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς κ.α.

  • Τι ρόλο παίζει η κληρονομικότητα;

Μεγάλο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η μητέρα και η κόρη έχουν πολυκυστικό. Δεν είναι όμως ο κανόνας. Για παράδειγμα δεν είναι σίγουρο ότι εφόσον η μητέρα σας έχει πολυκυστικό θα έχετε εσείς και η αδερφή σας.

Άρα λοιπόν, σαφώς η προδιάθεση που κληρονομούμε έχει σημασία, αλλά μεγάλο ρόλο παίζουν η διατροφή, ο τρόπος ζωής, το βάρος μας κ.α. για το εάν θα εκδηλωθεί ή όχι το σύνδρομο.
  • Έχω πολυκυστικό. Τι πρέπει να προσέχω;

Καταρχάς ο γιατρός θα σας συστήσει ανάλογα με τη βαρύτητα του συνδρόμου, την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, την αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες και τις μεθόδους αντιμετώπισης που θα πρέπει να εφαρμόσετε. Στην αντιμετώπιση του συνδρόμου, παίζει μεγάλο ρόλο η ηλικία σας, ο τρόπος ζωής σας, το εάν θέλετε ή όχι να κάνετε άμεσα παιδί κ.α.

Διαβάστε ακόμα: Έχω πολυκυστικό! Θα κάνω ποτέ παιδί;

- Advertisement -