Αλλαγή στην ποσότητα των κολπικών υγρών

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά οι κολπικές εκκρίσεις μαρτυρούν πολλά για τη γυναικολογική υγεία μας. Η αλλαγή στο χρώμα, η υφή, αλλά και η ποσότητά τους, μπορούν να μας δώσουν μία πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά…

Οι κολπικές εκκρίσεις είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο για τον γυναικείο οργανισμό. Όχι όμως πάντα. Όταν αυξάνονται πολύ τα κολπικά υγρά, αλλά συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως κνησμός, ερυθρότητα,  αίσθημα καύσου, τσούξιμο κατά την ούρηση κ.α. τότε ο γιατρός μας πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθεί.

 • Οι φυσιολογικές εκκρίσεις
  Τα κολπικά υγρά μπορεί να έχουν σημαντικές διαφορές κατά τη διάρκεια του κύκλου και αυτό να είναι άκρως φυσιολογικό. Αρχικά μπορεί να εμφανίζονται σαν μία μορφή βλέννας, η οποία έπειτα να γίνεται λεπτόρευστη, ενώ μετά την ωορρηξία να γίνεται παχύρευστη. Όλα αυτά, μπορεί να είναι φυσιολογικά, αν έτσι κυλά ο κύκλος σας ούτως ή άλλως.
 • Αυξημένα κολπικά υγρά

  Όταν αυξάνονται οι εκκρίσεις λευκού χρώματος και δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, τότε μπορεί να υπάρχει μια αλλαγή στη χλωρίδα του κόλπου χωρίς να είναι κάτι παθολογικό. Από εκεί και πέρα, τα αυξημένα κολπικά υγρά μπορεί να υποδηλώνουν:

  -Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, δηλαδή ότι βρίσκεται στη φάση λίγο πριν την περίοδό σας.

  -Εγκυμοσύνη. Τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, αρκετές γυναίκες βλέπουν την ποσότητα, αλλά και την υφή των κολπικών υγρών να αλλάζει

  
-Κολπίτιδα. Αυξημένα κολπικά υγρά, συνήθως με κιτρινωπή απόχρωση και αίσθημα καύσου ή τοπική φαγούρα, υποδηλώνουν μία ενεργή κολπίτιδα.

  
-Μυκητίαση. Αυξημένα κολπικά υγρά, τα οποία είναι ελαφρώς παχύρευστα, συνήθως υποδηλώνουν την ύπαρξη μυκητίασης στη γεννητική περιοχή.

  -Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα Η αλλαγή στα κολπικά υγρά και ιδιαίτερα η αύξηση της ποσότητάς τους, μπορεί να υποδηλώνει τη μόλυνση από κάποιο ΣΜΝ.

  
-Κακοσμία. Η κακή υγιεινή μπορεί να προκαλέσει αύξηση των κολπικών υγρών και κακοσμία, από τα οποία μπορεί να αναπτυχθούν άλλες κολπικές λοιμώξεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο καλύτερος «γιατρός» είστε εσείς! Εσείς θα πρέπει να παρακολουθείτε την πορεία της γυναικολογικής σας υγείας και να παρατηρείτε τις οποιεσδήποτε αλλαγές στα κολπικά υγρά, ώστε να ενημερώσετε άμεσα στον γυναικολόγο σας και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα ριζικά.

- Advertisement -