Αλλαγές διάθεσης στην εγκυμοσύνη

Ναι είστε ευτυχισμένες που περιμένετε παιδί! Ναι είναι η πιο όμορφη στιγμή της ζωή σας!

Ναι είστε ευτυχισμένες που περιμένετε παιδί! Ναι είναι η πιο όμορφη στιγμή της ζωή σας! Ναι θα γίνετε μητέρα και δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα…. γιατί όμως έχετε τέτοιες μεταπτώσεις στη διάθεσή σας; Ο δρ. Ναούμ εξηγεί…

Η εγκυμοσύνη είναι μία ιδιαίτερη περίοδος για τη γυναίκα. Για 9 ολόκληρους μήνες, βλέπει το σώμα της να αλλάζει, όσο μεγαλώνει μέσα της ένα πλάσμα. Επίσης, το οικογενειακό περιβάλλον αρκετές φορές επιβαρύνει την κατάσταση δείχνοντας να έχει «μεγάλες προσδοκίες» από τη γυναίκα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν αλλάζει μόνο το σώμα αλλά και η ορμονική ισορροπία των γυναικών, γεγονός που σε συνδυασμό με τις χιλιάδες σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό της (“θα γίνω καλή μητέρα;” “θα είναι υγιές το μωρό μου”, “θα χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης” κ.α.) οδηγούν σε απότομες εκρήξεις θυμού, αλλά και σε αναπάντεχες μεταπτώσεις από το γέλιο στο κλάμα.

Ας μην ξεχνάμε, ότι μία νέα μητέρα καλείται να παίξει τον “ρόλο” της ζωής της! Και όπως όλοι γνωρίζουμε, για αυτόν τον ρόλο δεν υπάρχουν πρόβες… Έτσι, είναι λογικό το άγχος να κυριεύει τη γυναίκα και τα δυσάρεστα συναισθήματα να μοιάζουν “βουνό”.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Τις αλλαγές στις ορμόνες δεν μπορείτε να τις καθορίσετε. Τις σκέψεις και το περιβάλλον σας όμως μπορείτε! Μιλήστε με ανθρώπους που εμπιστεύεστε τη γνώμη τους και ταιριάζει ο τρόπος σκέψης σας. Έτσι, είναι πιο δύσκολο να νευριάσετε. Εξηγήστε στους δικούς σας ανθρώπους το πρόβλημα και ζητήστε την κατανόησή τους.
Φροντίστε τη διατροφή σας. Όσο πιο βαριά τρώτε ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τόσο πιο μεγάλη δυσφορία νιώθετε.

Προτιμήστε χαλαρωτικά ροφήματα, όπως το χαμομήλι και ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας κάνει μασάζ.
Σταματήστε να κάνετε αρνητικές σκέψεις, γιατί δεν βοηθούν πουθενά! Ένας παράγοντας άγχους είναι το εάν όλα θα πάνε καλά στον τοκετό. Εμπιστευτείτε τον ιατρό που έχετε επιλέξει και αφεθείτε στα χέρια του.

Και τέλος, βγείτε βόλτα για περπάτημα, κολυμπήστε και κάντε ήπια γυμναστική με βάση τις οδηγίες του ιατρού σας. Δείτε τους 9 μήνες σαν μία ευκαιρία να σας περιποιηθούν! Σε λίγο καιρό θα κρατάτε στα χέρια σας το μωρό σας και τότε εκείνο θα θέλει τη φροντίδα σας…

- Advertisement -