Ακράτεια στην Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι ένας νέος κύκλος της ζωής της γυναίκας, που αρκετές φορές συνοδεύεται από τα πρώτα σημάδια ακράτειας

Η εμμηνόπαυση είναι ένας νέος κύκλος της ζωής της γυναίκας, που αρκετές φορές συνοδεύεται από τα πρώτα σημάδια ακράτειας. Μην αφήνετε το πρόβλημα να σας απομονώσει κοινωνικά ή να αλλάξει τις καθημερινές σας συνήθειες. Ο Δρ. Ναούμ σας ενημερώνει…

  • Γιατί έχω ακράτεια;

Όταν το κατώτερο τμήμα του ουροποιητικού συστήματος, δηλαδή η ουροδόχος κύστη, αδυνατεί να διατηρήσει τα ούρα που αποθήκευσε από τα νεφρά, τότε έχουμε ακούσια ή μη ελεγχόμενη ακράτεια, που απασχολεί σχεδόν το 50% των γυναικών σε εμμηνόπαυση.

Τα αίτια τα οποία προκαλούν ακράτεια κατά την εμμηνόπαυση, είναι η προοδευτική ατροφία των μυών και των ιστών του πυελικού εδάφους, λόγω της έλλειψης οιστρογόνων στον οργανισμό της γυναίκας.

  • Πώς γίνεται η διάγνωση;

Το να αντιληφθείτε την ακράτεια είναι εύκολο. Δεν σημαίνει όμως ότι μία ελαφριά απώλεια ούρων μετά από γέλιο ή φτέρνισμα, σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, μόλις αντιληφθείτε το παραμικρό θα πρέπει να το αναφέρετε στον γυναικολόγο σας και εκείνος με τη σειρά του θα σας ζητήσει να ακολουθήσετε κάποιες δοκιμασίες και εξετάσεις, οι οποίες προσδιορίζουν την αιτία του προβλήματος. Ο ουροδυναμικός έλεγχος, η κυστεοσκόπηση, το υπερηχογράφημα κ.α. είναι απαραίτητα για να διαγνωσθεί το μέγεθος του προβλήματος.

  • Τι μπορώ να κάνω;

Λόγω του ότι υπάρχουν διάφορα είδη ακράτειας, υπάρχουν και διαφορετικές θεραπείες που ποικίλουν ανάλογα με το είδος της ακράτειας που σας ταλαιπωρεί. Από απλές θεραπείες  με φαρμακευτικές τεχνικές, είτε με τεχνικές εκγύμνασης των μυών της λεκάνης, μέχρι επεμβατικές τεχνικές όπως η αιδοιοπλαστική που μπορεί να αντιμετωπίσει με τεράστια ποσοστά επιτυχίας την ακράτεια.

  • Τι άλλα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει;

Η ακράτεια σταδιακά μπορεί να προκαλέσει συχνές ουρολοιμώξεις καθώς και σοβαρές διαταραχές στην καθημερινότητα της γυναίκας, τόσο την κοινωνική όσο και την επαγγελματική ζωή της. Είναι γεγονός τέλος ότι αρκετές γυναίκες αναφέρουν προβλήματα ακόμα και στη σεξουαλική τους ζωή, αφού φοβούνται να αφεθούν ελεύθερες και να απολαύσουν την επαφή με τον σύντροφό τους.

- Advertisement -