Αιμορραγία μετά την περίοδο

Το σώμα της γυναίκας, στέλνει «μηνύματα» για το εάν κάτι δεν πάει καλά...

Το σώμα της γυναίκας, στέλνει «μηνύματα» για το εάν κάτι δεν πάει καλά, είτε μέσα από αλλοίωση των κολπικών υγρών (υφή, χρώμα, ποσότητα) είτε μέσα από τις διαταραχές της περιόδου. Είναι πολύ σημαντικό, η γυναίκα να παρατηρεί τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο οργανισμός της, ώστε να τα αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά.

Ο πιο βασικός κανόνας, για να βεβαιωθείτε ότι «κάτι δεν πάει καλά» με την περίοδό σας, είναι να εντοπίσετε το εάν το σύμπτωμα είναι επαναλαμβανόμενο ή τυχαίο, εάν έχει συμβεί μία φορά. Εάν για παράδειγμα παρατηρείτε πάντα μία αιμορραγία, μερικές ημέρες αφού έχει τελειώσει η περίοδός σας, τότε θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας.

Συνήθως…
  • Μία μικρή αιμορραγία συνήθως στη μέση του κύκλου, είναι συνήθως αθώα. Οφείλεται στην ωορρηξία, όπου κατά τη ρήξη του ωοθυλακίου μπορεί να σπάσει κάποιο αγγείο και να εμφανιστεί μικρή ποσότητα αίματος.
  • Υπερπλασία ενδομητρίου/ Ενδομητρίωση: Διαταραχές στην περίοδο ή μικρή αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο ενδομήτριο (βλ. εδώ)
  • Ορμονικές διαταραχές: Η ορμονική ισορροπία της γυναίκας μπορεί να διαταραχθεί για διάφορους λόγους, γεγονός μάλιστα που συμβαίνει πολύ συχνά. Έτσι, ένα από τα συμπτώματα που έχουμε είναι η αιμορραγία μετά την περίοδο.
  •  Εγκυμοσύνη: Κατά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα, μπορεί να παρατηρηθεί μία μικρή ποσότητα αίματος.
  • Ινομυώματα: Ένα ινομύωμα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία σε οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου της γυναίκας.

Παρατηρήστε το πόσο συχνά συμβαίνουν οι αιμορραγίες εκτός κύκλου, ώστε να μπορέσετε να κατευθύνετε σωστά τον γιατρό σας για τη συχνότητα του φαινομένου, αλλά και για την ποσότητα αίματος. Μόνο έτσι, θα μπορέσει να σας δώσει την ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

- Advertisement -