Άστατη περίοδος

Κάποιες φορές, αυτή η διαδικασία δεν πραγματοποιείται ας δούμε γιατί;

Κάθε μήνα οι γυναίκες παράγουν ένα ωάριο, που κατευθύνεται προς τις σάλπιγγες  για να συναντήσει το σπερματοζωάριο και να γονιμοποιηθεί. Εάν αυτή η συνάντηση δεν πραγματοποιηθεί, τότε το ωάριο αποβάλλεται και έχουμε τη λεγόμενη “περίοδο”.

Κάποιες φορές, αυτή η διαδικασία δεν πραγματοποιείται, είτε επειδή την “εμποδίζουμε” εμείς με τις μεθόδους αντισύλληψης, είτε επειδή υποκρύπτονται κάποια προβλήματα.

Σίγουρα, εάν έχουμε άστατη περίοδο μία φορά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εάν όμως το φαινόμενο καταστεί μόνιμο, τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε σε γυναικολόγο.
  • Εάν μεσολαβούν αρκετοί μήνες ανάμεσα σε κάθε περίοδο…

Για παράδειγμα, εάν έχετε άλλοτε κάθε 2 μήνες και άλλοτε κάθε 3 μήνες, τότε μάλλον υπάρχει κάποιο ορμονικό πρόβλημα που πρέπει να διερευνηθεί.

  • Εάν η περίοδος δεν έχει σταθερό κύκλο ημερών….

Άλλοτε έχετε κύκλο 20 ημερών και άλλοτε 35, τότε μάλλον έχετε να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο συνήθως συνδυάζεται με «ανδρικά» χαρακτηριστικά, όπως τάση να παίρνετε βάρος στην κοιλιά, ακμή, τριχοφυΐα κ.α.

  • Εάν έχετε αίμα ανάμεσα στις περιόδους… 

Αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο , για όσες γυναίκες παίρνουν αντισυλληπτικά. Από εκεί και πέρα, εάν το φαινόμενο έχει μεγάλη διάρκεια θα πρέπει να διερευνηθεί εάν υπάρχουν αλλοιώσεις στον τράχηλο ή πολύποδες.

  • Εάν η περίοδος διαρκεί πολλές ημέρες… 

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, όπου η περίοδος διαρκεί πάντα περισσότερες ημέρες από ότι φυσιολογικά. Εάν όμως αυτό συμβαίνει κάποιες φορές, τότε θα πρέπει να υποβληθείτε σε κάποιες εξετάσεις, για να δούμε εάν υπάρχει κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς, ινομυώματα κ.α.

  • Εάν χάνετε πολύ αίμα σε κάθε περίοδο…

Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται ένας πλήρης έλεγχος και λήψη ιστορικού. Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ένας υπέρηχος για να δούμε εάν οφείλεται σε κάποιο παθολογικό αίτιο όπως πχ. πολύποδες του ενδομητρίου ή ινομυώματα, καθώς θα πρέπει να δούμε ένα υπάρχει κάποια φλεγμονή του τραχήλου που προκαλεί τη μηνορραγία.

- Advertisement -