Άλλαξαν χρώμα τα κολπικά υγρά;

Οποιαδήποτε αλλαγή στα κολπικά υγρά, αποτελεί μία πολύτιμη πληροφορία για να διαγνωσθεί κάποια γυναικολογική πάθηση.

Οποιαδήποτε αλλαγή στα κολπικά υγρά, αποτελεί μία πολύτιμη πληροφορία για να διαγνωσθεί κάποια γυναικολογική πάθηση.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκρύπτεται από τον γυναικολόγο σας μία τέτοια πληροφορία, ενώ θα πρέπει και εσείς να γνωρίζετε τις πιθανές αιτίες της αλλαγής των κολπικών υγρών για να μπορέσετε να τον κατευθύνετε.
  • Άσπρα πηχτά κολπικά υγρά

Τα πηχτά κολπικά υγρά, που συχνά μοιάζουν σαν “κομμάτια από γιαούρτι” , υποδηλώνουν μία ενεργή μυκητίαση κόλπου. Ο ζυμομύκητας Candida, που αποτελεί τον κύριο υπεύθυνο για τη μυκητίαση, ενεργοποιείται μετά από αλλαγή συνθηκών (ζέστη, εφίδρωση στην περιοχή, μείωση της άμυνας του οργανισμού), μετά από κατανάλωση υδατανθράκων και ζάχαρης, μετά από λήψη αντιβιοτικών κ.α. (βλ. εδώ)

  • Κίτρινα κολπικά υγρά

Συνήθως συνοδεύονται και από μία πολύ άσχημη οσμή, γεγονός που μας υποψιάζει για μία ενεργή κολπίτιδα. Δεν αποκλείεται επίσης, το χρώμα των υγρών να οφείλεται και σε μία μόλυνση από τριχομονάδες, η οποία θα πρέπει άμεσα να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί. (βλ. εδώ)

  • Καφέ κολπικά υγρά

Συνήθως παρατηρούνται λίγο πριν έρθει η περίοδος, καθώς το αίμα επειδή αργεί να βγει οξειδώνεται. Άρα σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εάν όμως βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση και ενώ δεν έχετε περίοδο για περισσότερο από 1 έτος, δείτε ξαφνικά καφέ κολπικά υγρά, θα πρέπει άμεσα να το αναφέρετε στον γυναικολόγο σας καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του τραχήλου.

  • Πράσινα κολπικά υγρά

Και εδώ εάν τα κολπικά υγρά συνοδεύονται από δυσοσμία, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχουμε μία ενεργή μόλυνση από τριχομονάδες (βλ. εδώ).

- Advertisement -