5 ψέματα που λέμε στον γυναικολόγο μας

Αρκετές γυναίκες, φοβούμενες μήπως ο γυναικολόγος τους είναι επικριτικός μαζί τους, καταφεύγουν σε ψέματα...

Αρκετές γυναίκες, φοβούμενες μήπως ο γυναικολόγος τους είναι επικριτικός μαζί τους, καταφεύγουν σε ψέματα που πολλές φορές μπορούν να εμποδίσουν τη σωστή διάγνωση.

  • ΨΕΜΑ Ν.1: Έχω μονογαμική σχέση

Ναι ίσως είναι δύσκολο να παραδεχθείτε ότι μπορεί να έχετε ή να είχατε στο παρελθόν σεξουαλική επαφή με κάποιον εκτός του συντρόφου σας, αλλά είναι πολύ σημαντικό για τον γιατρό να γνωρίζει ότι δεν έχετε σταθερή σεξουαλική ζωή. Μόνο έτσι θα μπορέσει να σας κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και κυρίως για HIV.

  • ΨΕΜΑ Ν.2: Χρησιμοποιώ πάντα προφυλάξεις

Εάν δεν επιζητάτε τα συγχαρητήρια από τον γυναικολόγο σας, αλλά την ουσιαστική επιστημονική του άποψη, τότε θα πρέπει να του πείτε την αλήθεια. Εάν παραμελήσατε να πάρετε τα αντισυλληπτικά σας χάπια, εάν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό μόνο όποτε το θυμάστε ή εάν δοκιμάζετε τη διακεκομμένη συνουσία με τον σύντροφό σας, ο γιατρός σας θα πρέπει να το γνωρίζει και να σας κατευθύνει προς την ιδανική μέθοδο αντισύλληψης σύμφωνα με την ηλικία και τα “θέλω” σας.

  • ΨΕΜΑ Ν.3: Καπνίζω και πίνω πολύ σπάνια

Εάν το “σπάνια” έχει αρχίσει και γίνεται “συχνά” τότε ο γιατρός θα πρέπει να το σημειώσει στο ιστορικό σας, καθώς το κάπνισμα έχει ενοχοποιηθεί την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης αρκετών γυναικολογικών καρκίνων, ενώ το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα κάποιας φαρμακευτικής αγωγής που ίσως σας συστήσει.

  • ΨΕΜΑ Ν.4: Δεν έχω κάνει έκτρωση ποτέ

Ατυχήματα συμβαίνουν και αν καταφύγατε στη λύση της έκτρωσης ο γιατρός θα πρέπει να το ξέρει. Εάν για παράδειγμα αντιμετωπίζετε τώρα κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας, ίσως οφείλεται στον τρόπο που έγινε η έκτρωση. Επίσης, είναι σημαντικό στοιχείο για τον γιατρό ότι κάποτε καταφέρατε να μείνετε έγκυος. Άρα, εάν θέλετε τη βοήθεια του γιατρού για να λύσει ένα τέτοιο θέμα, θα πρέπει να του δώσετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται.

  • ΨΕΜΑ Ν.5: Δεν έχω παρατηρήσει κανένα σύμπτωμα

Ο φόβος της φαρμακευτικής αγωγής ή ακόμα και το να ακούσετε την αλήθεια, σας εμποδίζουν από το να πείτε την αλήθεια στον γιατρό σας; Οποιοδήποτε σύμπτωμα παρατηρήσετε όπως ακανόνιστη περίοδο, αίμα ανάμεσα σε 2 περιόδους, δύσοσμα κολπικά υγρά, φαγούρα και ερυθρότητα στη γεννητική περιοχή, πόνος στην κοιλιακή περιοχή κ.α. θα πρέπει να αναφερθούν αμέσως στον γιατρό και να ζητήσετε ένα επείγον ραντεβού μαζί του. Άλλοτε η αντιμετώπισή τους είναι απλή, άλλοτε υποκρύπτουν πιο περίπλοκα προβλήματα. Άρα, όσο πιο νωρίς τα αντιμετωπίσετε τόσο πιο καλά!

Η γνώμη του Γυναικολόγου Δρ. Νικόλαου Ναούμ

“Κάθε ασθενής προστατεύεται από το ιατρικό απόρρητο, άρα δεν έχει να φοβάται κάτι. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι ένας έμπειρος γυναικολόγος έχει δει και έχει ακούσει τόσα πολλά, που τίποτα δεν του δημιουργεί αρνητική εντύπωση για την ασθενή του. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε το ότι εάν η γυναίκα ντρέπεται ή φοβάται να μιλήσει ανοιχτά στον γιατρό της, τότε την ευθύνη τη φέρει κατά κύριο λόγο ο γιατρός.

Εκείνος έχει την υποχρέωση να χαλαρώσει τη γυναίκα, να αφιερώσει χρόνο στη συζήτηση και όχι μόνο στην εξέταση και να λύσει οποιαδήποτε απορία έχει προκύψει. Θα πρέπει με άλλα λόγια να χτιστεί μία ισχυρή σχέση ανάμεσα στη γυναίκα και τον γιατρό, καθώς πρόκειται για μία σταθερή σχέση που θα κρατήσει πολλά χρόνια”.

- Advertisement -