Χαλαρός κόλπος – ένα θέμα ταμπού

Τι ισχύει τελικά;

Οι απόψεις που διατυπώνονται γύρω από τον γυναικείο κόλπο είναι πολλές. Τα ταμπού και οι παρανοήσεις που περιβάλλουν το συγκεκριμένο θέμα παραμένουν σταθερά.

 Τι ισχύει στην πραγματικότητα για τον κόλπο της γυναίκας; Πότε θεωρείται χαλαρός; Πού οφείλεται η χαλάρωση; Μπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση;

4 κλισέ για τον γυναικείο κόλπο

  • Όταν μια γυναίκα είναι παρθένα έχει σφικτό κόλπο
  • Μετά τη σεξουαλική επαφή ο κόλπος χαλαρώνει για πάντα
  • Αν μια γυναίκα έχει συχνές σεξουαλικές συνευρέσεις, ο κόλπος της χαλαρώνει ακόμη περισσότερο.
  • Η γέννα λειτουργεί καταστροφικά στον κόλπο κάνοντας τον εντελώς χαλαρό.

Η πραγματικότητα διαφέρει πολύ από τις παραπάνω απόψεις.

Αυτό που ισχύει είναι ότι ο κόλπος της γυναίκας είναι σφικτός, όταν δεν είναι ερεθισμένος και χαλαρώνει όταν ερεθίζεται προκειμένου να είναι εφικτή η διείσδυση. Συνεπώς η υγιής λειτουργία του κόλπου τον θέλει να χαλαρώνει και να σφίγγει ανά περίσταση. Δεν υπάρχει μονιμότητα σε καμία φάση, εκτός αν υπάρχει κάποιο μορφολογικό ή γενετικό πρόβλημα.

Ο τοκετός

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις γυναικών που μετά τη γέννα ή λόγω της μορφολογίας τους, πράγματι με το πέρασμα του χρόνου αντιμετωπίζουν μόνιμη χαλάρωση, παραπάνω από το φυσιολογικό. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη γυναίκα. Από ακράτεια ούρων μέχρι συχνές σε μολύνσεις της γεννητικής περιοχής, μέχρι απώλεια  της σεξουαλικής απόλαυσης. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η λύση έρχεται με τη μέθοδο της κολποπλαστικής. Μια λεπτή επέμβαση διορθώνει οριστικά το εύρος του κόλπου και δίνει στην γυναίκα τη δυνατότητα να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητες της. Συνήθως η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιείται χωρίς νυστέρι και χειρουργείο. 
Από την άλλη πλευρά, σε περιπτώσεις πιο ελαφριάς χαλάρωσης κόλπου, το laser Vagitense καταφέρνει μέσα σε λίγες συνεδρίες στο ιατρείο, χωρίς νάρκωση, να επαναφέρει τον κόλπο στα φυσιολογικά του πλαίσια, άμεσα χωρίς πόνο ή χρόνο επούλωσης.

- Advertisement -