Σαλπιγγίτιδα – εκπέμπει SOS

Οι σάλπιγγες ευθύνονται σε ένα μεγάλο ποσοστό, για τη «μάστιγα» των ημερών μας, την υπογονιμότητα…

Οι σάλπιγγες είναι τα δύο μακρόστενα σωληνοειδή όργανα που βρίσκονται στα δεξιά και αριστερά πλάγια της μήτρας. Οι σάλπιγγες ευθύνονται σε ένα μεγάλο ποσοστό, για τη «μάστιγα» των ημερών μας, την υπογονιμότητα…

  • Τι είναι σαλπιγγίτιδα;

Οι φλεγμονές των σαλπίγγων (σαλπιγγίτιδες) αποτελούν μια συχνή πάθηση του γεννητικού συστήματος ης γυναίκας. Δημιουργούνται ως επί το πλείστον από μικρόβια, τα οποία δια μέσου του κόλπου του τραχήλου και του σώματος της μήτρας, μεταναστεύουν και φτάνουν στις σάλπιγγες. Εκεί τα μικρόβια προσβάλλουν το επιθήλιο των σαλπίγγων και προκαλούν φλεγμονή και στις δύο σάλπιγγες.

  • Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της Σαλπιγγίτιδας, καθώς και η «ένταση» με την οποία εκφράζονται, διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, καθώς άλλοτε πρόκειται για οξεία σαλπιγγίτιδα και άλλοτε για χρόνια. Μερικά από αυτά είναι:

  • Έντονος πόνος χαμηλά στην κοιλιά

κατά τη σεξουαλική επαφή

κατά την περίοδο

  • Αδιαθεσία
  • Άφθονα πυώδη κολπικά υγρά
  • Πυρετός
  • Ναυτία και εμετός
  • Διάρροια
  • Δυσμηνόρροια. Εάν λοιπόν παρατηρήσετε ότι παρουσιάζετε παραπάνω από ένα συμπτώματα από αυτά που σας παραθέτουμε ή ακόμη και εάν υπάρχει ένα από αυτά τα συμπτώματα το οποίο σας ενοχλεί περισσότερο απ’ ότι συνήθως, μην καθυστερήσετε να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο.
  • Πως μεταδίδεται;

Η μετάδοση τις σαλπιγγίτιδας γίνεται μεταδίδεται κυρίως με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα μικρόβια, όπως ο γονόκοκκος, οι τριχομονάδες και τα χλαμύδια. Ενδεχομένως να προκληθεί επίσης από τη χρήση σπιράλ ή ενδοκολπικών πλύσεων.

  • Πως αντιμετωπίζεται;

Η Σαλπιγγίτιδα αντιμετωπίζεται με ανάπαυση και με τη χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων, θεραπεία την οποία θα σας χορηγήσει μόνο ο γυναικολόγος. Την αγωγή θα πρέπει να την ακολουθήσει και ο σύντροφός σας, ενώ θα πρέπει να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή κατά τη θεραπεία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο πιο σύντομα το διαγνώσετε, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να το θεραπεύσετε.

  • Τι κίνδυνοι υπάρχουν;

Εάν αντιμετωπιστεί η σαλπιγγίτιδα άμεσα, ενδεχομένως να μην διατρέχετε κίνδυνο. Εάν όμως καταστεί χρόνια, τότε μπορεί να υπάρξουν σοβαρές βλάβες, όπως:

Εξωμήτριος κύηση: Το σπερματοζωάριο γονιμοποιεί το ωάριο μέσα στη σάλπιγγα και όχι στη μήτρα, καθώς η φλεγμονή «φράζει» τον δρόμο από τις ωοθήκες στη μήτρα. Μία εξωμήτριος κύηση δεν είναι μόνο επικίνδυνη για το παιδί, αλλά και για τη μητέρα.
Υπογονιμότητα: Δημιουργείται ουλώδης ιστός μέσα και γύρω από τις σάλπιγγες με αποτέλεσμα να τις «φράξει» μόνιμα. Περίπου 8% των γυναικών που είχαν σαλπιγγίτιδα 1 φορά, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα γονιμότητας.

Αποστήματα: Δημιουργούνται στην κοιλιά και απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν, ενώ πολλές φορές χρειάζεται να αφαιρεθούν και οι σάλπιγγες ή η μήτρα.

Η γνώμη του Γυναικολόγου Dr. Νικόλαου Ναούμ
«Πρόκειται δυστυχώς για μία συνηθισμένη πάθηση των γυναικών, η οποία εμφανίζεται λόγω συχνής εναλλαγής συντρόφων, κακής υγιεινής κ.α. Η κλινική μου εμπειρία μου έχει δείξει, ότι μεγάλο ποσοστό υπογονιμότητας οφείλεται στη σαλπιγγίτιδα, η οποία εάν διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο είναι δύσκολα αναστρέψιμη. Άρα, τακτικός γυναικολογικός έλεγχος και άμεση επικοινωνία με τον γυναικολόγο σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο σύμπτωμα, είναι απαραίτητα για να διαφύγετε τον κίνδυνο».

- Advertisement -