Πόνος στη μέση

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά παράπονα των γυναικών. Ο πόνος στη μέση, μπορεί να υποκρύπτει ένα γυναικολογικό πρόβλημα, μπορεί να οφείλεται στην περίοδό σας ή στην εγκυμοσύνη.

  • Οι πόνοι της εγκυμοσύνης

    Αν πονάει η μέση σας στην εγκυμοσύνη μην φοβάστε, οι γιατροί λένε ότι είναι φυσιολογικό.Αυτοί οι πόνοι συνήθως εμφανίζονται στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να παρουσιαστούν και νωρίτερα. Το έμβρυο, που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, εξαπλώνεται, κουνιέται και πιέζει,  για να πάρει τη σωστή θέση μέσα στο σώμα σας. Όλα αυτά δημιουργούν τους έντονους πόνους. Επίσης, το βάρος που παίρνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καταπονεί τα γόνατα και επιβαρύνει σημαντικά τη μέση. Μην ξεχνάτε θα έχετε επάνω σας 9-12 κιλά παραπάνω από το κανονικό και οι ορμόνες προκαλούν χαλάρωση του μυϊκού ιστού κοντά στην σπονδυλική στήλη. Έτσι, ακόμα και οι έντονοι πόνοι στη μέση δικαιολογούνται.
  • Μπορείτε όμως να βοηθήσετε τον εαυτό σας! Αποφύγετε την ορθοστασία, προτιμήστε τα ίσια παπούτσια, ξεκουραστείτε βάζοντας τα πόδια σας ψηλά για να φεύγει η ένταση από τη λεκάνη, ελέγξτε το βάρος σας, περπατήστε και κάντε ήπιες ασκήσεις. Εάν ο πόνος επιμένει και είναι ανυπόφορος, τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει ένα ήπιο αναλγητικό, εάν επιτρέπεται.
  • Οι πόνοι των γυναικολογικών παθήσεων
    Πολλές φορές, ο πόνος στη μέση μπορεί να προέρχεται και από άλλες αιτίες. Για παράδειγμα από το ουροποιητικό ή και από το γαστρεντερικό, καθώς μία βαριά ουρολοίμωξη ή ένα πρόβλημα στο έντερο, μπορεί να προκαλέσουν πόνους στη μέση. Ταυτόχρονα, ένας αρκετά συνηθισμένο λόγος είναι και η ενδομητρίωση. Αυτή η πολύ συνηθισμένη, αλλά και ύπουλη πάθηση των γυναικών, που δημιουργεί κύστες στο εσωτερικό της κοιλιάς, αλλά και στις ωοθήκες. Τις πιο πολλές φορές, οι γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα από την ενδομητρίωση, ένα όμως υπερηχογράφημα μπορεί να διαπιστώσει αν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.
  • Αλλά και η δυσμηνόρροια δημιουργεί πόνους στη μέση.  Σίγουρα, δεν είναι καθόλου εύκολο για μια γυναίκα να υποφέρει τουλάχιστον τρεις μέρες τον μήνα για τα πιο πολλά χρόνια της ζωής της, γιατί οι πόνοι αρχίζουν 2-3 μέρες πριν την περίοδο και κρατούν συνήθως όσο και αυτή.  Η φράση, πονάει η μέση μου άρα περιμένω περίοδο, είναι κάτι που από μικρά κορίτσια συνηθίζουν να λένε οι γυναίκες. Σε αυτή την περίπτωση φυσικά, ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμα και λίγο μασάζ από τον σύντροφο μπορούν να βοηθήσουν, ενώ εάν ο πόνος επιμένει τότε η χορήγηση αναλγητικών είναι απαραίτητη.

Γυναικολογικός πόνος; Πόνος εγκυμοσύνης; Πόνος περιόδου ή ακόμα και ορθοπεδικός; Ο πόνος στη μέση, μπορεί να υποδηλώνει πολλά. Για αυτό «ακούστε» το σώμα σας και αναφέρετε στον γιατρό σας οτιδήποτε σας απασχολεί.

- Advertisement -