Πλύσεις ευαίσθητης περιοχής με ειδικά προϊόντα

Πόσα έχουν γραφτεί για το πως πρέπει να αποφεύγουμε τις μολύνσεις και να μην παιδευόμαστε από μυκητιάσεις που εκδηλώνονται με κνησμό πόνο και διάφορους ερεθισμούς στην ευαίσθητη περιοχή. Aπό τη μία πλευρά, αρκετές γυναίκες αμελούν τον επαρκή καθαρισμό, ειδικά σε νεαρότερες ηλικίες, ενώ από την άλλη ειδικά οι γυναίκες που έχουν ταλαιπωρηθεί με συχνές λοιμώξεις της γεννητικής περιοχής, ίσως κάποιες φορές το παρακάνουν με τις πλύσεις της περιοχής. Τελικά που βρίσκεται η αλήθεια;

Καταρχάς ποτέ τα άκρα δεν βοηθούν! Φυσικά η καθαριότητα βέβαια είναι το πρωταρχικό, αλλά τα συχνά ντους ειδικά το καλοκαίρι, από μόνα τους μπορεί να επηρεάσουν το PH του κόλπου.
  • Οι ενδοκολπικές πλύσεις
    Λέμε ναι στην καθαριότητα, όχι όμως στην υπερβολή! Οι ενδοκολπικές πλύσεις συνήθως προτείνονται από τον γυναικολόγο, για να αντιμετωπιστεί κάποια κολπική λοίμωξη. Αρκετές γυναίκες όμως, λανθασμένα, πιστεύουν ότι οι συχνές ενδοκολπικές λοιμώξεις, μπορούν να συμβάλλουν στο να διατηρήσουν καθαρό τον κόλπο ή στο να «σκοτώσουν» το σπέρμα μετά τη σεξουαλική επαφή, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύουν από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Και οι δύο απόψεις είναι εντελώς λανθασμένες! Οι συχνές ενδοκολπικές πλύσεις, μπορεί να προκαλέσουν έως και ανεπανόρθωτα προβλήματα στον κόλπο, από διαταραχή του φυσιολογικού PH και καταστροφή της φυσικής χλωρίδας, μέχρι σοβαρή ξηρότητα. 
Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι το όρθιο μπάνιο (ντους) είναι το καλύτερο, γιατί αν μουλιάζουμε μέσα στη μπανιέρα με αφρόλουτρα και άλλα διάφορα, υπάρχει περίπτωση κάποια μικρόβια από το σώμα μας να εισχωρήσουν στον κόλπο και να δημιουργήσουν διάφορες λοιμώξεις.
  • Τα προϊόντα καθημερινής πλύσης
    Οι περισσότερες γυναίκες τείνουν να ακολουθούν τα άκρα. Αρκετές δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο προϊόν με το οποίο θα πλύνουν την ευαίσθητη περιοχή, ενώ άλλες υπερβάλλουν με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν αντισηπτικά υγρά.  Η περιποίηση πρέπει να γίνεται όχι με κοινά αφρόλουτρα και σαπούνια. Κυρίως δεν πρέπει να είναι αρωματικά γιατί αυτά επηρεάζουν αρνητικά την ισορροπία των καλών βακτηρίων και τα επίπεδα του PH του κόλπου. Ένα ήπιο σαπούνι, άφθονο χλιαρό νερό ή ακόμα και ένα ήπιο αντισηπτικό υγρό ευαίσθητης περιοχής, εάν το έχει προτείνει ο γυναικολόγος σας, είναι αρκετά για τον επαρκή καθαρισμό της περιοχής.

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι η κακή υγιεινή της περιοχής δεν μπορεί να μας προφυλάξει από τα βακτηρίδια που κρύβονται στις πτυχώσεις και στα λιγότερο εμφανή σημεία της περιοχής, για αυτό πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο στον καθημερινό καθαρισμό της περιοχής στο ντους. Αποφεύγουμε παντελώς ότι είναι αρωματισμένο, γιατί οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για το άρωμα κάνουν ζημιά στους βλεννογόνους και προκαλούν κάποιες φορές ακόμα και αλλεργικές αντιδράσεις. Πρέπει όμως να αποφεύγουμε και την υγρασία. Έτσι λοιπόν κάθε φορά που καθαρίζουμε την ευαίσθητη περιοχή μας, να σκουπιζόμαστε καλά με μια βαμβακερή πετσέτα, γιατί αν παραμείνει υγρασία, αυτή βοηθάει στην ανάπτυξη των βακτηρίων και κατ’ επέκταση στην εμφάνιση των μυκητιάσεων και των κολπικών λοιμώξεων.

- Advertisement -