Ξέρεις τι είναι καλό για την σωματική σου υγεία;

Φτιάξε μια λίστα με μερικούς βασικούς κανόνες και άρχισε να τους εφαρμόζεις

Έχεις διαβάσει πολλά άρθρα, σου έχει μιλήσει ο γιατρός σου, το έχεις συζητήσει με τις φίλες σου. Πάντα καταλήγεις στην απόφαση πως αγαπάς τον εαυτό σου και θέλεις το καλύτερο για σένα… Μην το αφήνεις για τη Δευτέρα.

Πράγματι είναι σημαντικό να αποκτήσεις ένα προσωπικό οδηγό «καλής συμπεριφοράς» προς το σώμα σου. Όσο φροντίζεις να τρέφεσαι σωστά, να αθλήσαι, και να ξεκουράζεσαι ενισχύεις τις άμυνες  σου και επενδύεις σε μακροβιότητα.

Φτιάξε μια λίστα με λίγους βασικούς κανόνες και άρχισε να τους εφαρμόζεις. Εμείς σου προτείνουμε τα πρώτα 6 βασικά σημεία που θεωρούνται και επιστημονικά σημαντικοί παράγοντες καλής υγείας και ισορροπίας.

  • Διατροφή
    Μάθε ποιες τροφές σου κάνουν καλό και βάλτες στη λίστα με τα ψώνια. Το ασβέστιο βοηθάει τα κόκκαλα, ο σίδηρος το αίμα, για να απορροφηθεί καλύτερα από τον οργανισμό συνδύασέ τον με βιταμίνη C, το πράσινο τσάι είναι αντιοξειδωτικό αλλά μην το παρακάνεις γιατί μπορεί να επηρεαστεί η χλωρίδα του εντέρου. Τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά είναι ρυθμιστές της πίεσης και προστατεύουν από καρδιακά προβλήματα. Πιες άφθονο νερό και περιόρισε τους καφέδες. Αν θες να βοηθήσεις τον εγκέφαλό σου, την καρδιά, τα νεφρά και το δέρμα σου περιόρισε τη ζάχαρη. Φάε φρούτα, σαλάτες και ξηρούς καρπούς και μάθε πόσο ευεργετικά είναι τα μανιτάρια.
  • Ύπνος
    Μη στερήσαι τον ύπνο. Είναι ωφέλιμος για την υγεία και για τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Κατά τη διάρκεια του ύπνου η μελατονίνη που παράγεται ενισχύει το ανοσολογικό σύστημα και αυξάνει  την παραγωγή των λεμφοκυττάρων τύπου Τ , βασικός ρυθμιστής της αμυντικής ικανότητας του οργανισμού. Επίσης ο ύπνος βοηθάει τη μνήμη. Όσο πιο σταθερό πρόγραμμα ξεκούρασης ακολουθείς τόσο περισσότερο βοηθάς τη μνήμη και τη δυνατότητα αφομοίωσης και μάθησης. Το πιο σωστό ωράριο ύπνου είναι από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί. Μην ξεχνάς πως ο βραδινός ύπνος δεν αναπληρώνεται από τον μεσημεριανό.
  • Άθληση
    Βάλε τον αθλητισμό στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα. Με συνέπεια και συστηματικά ακολούθησε ένα σπορ ή κάνε περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι. Η άσκηση από νεαρή ηλικία βοηθάει στην διατήρηση της οστικής πυκνότητας ώστε αργότερα να αποφύγεις την οστεοπόρωση. Επίσης βοηθάει το κυκλοφορικό, προλαμβάνει το ζαχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, το εγκεφαλικό. Η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο ευεργετική, ο καθαρός αέρας και ο ήλιος θα σε γεμίσουν ευεξία.
  • Προσωπική υγιεινή
    Ένα ζεστό ντους πριν τον ύπνο θα σε χαλαρώσει, το δροσερό νερό το πρωί θα σε γεμίσει ενέργεια. Φρόντισε καθημερινά την υγιεινή των γεννητικών οργάνων. Προτίμησε το βαμβακερό εσώρουχο και τις σερβιέτες από υποαλλεργικό υλικό, ο ιδρώτας δεν είναι φίλος των γεννητικών οργάνων. Μη χρησιμοποιείς ισχυρά καθαριστικά σαπούνια, προτίμησε το νερό και μην επαναλαμβάνεις εσωτερικές πλύσεις το πιο πιθανό είναι να δημιουργήσεις πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει. Η χρήση προφυλακτικού είναι δική σου απόφαση, μην το αμελείς.
  • Εξετάσεις αίματος
    Κάνε εξέταση αίματος μια φορά το χρόνο για να ελέγξεις τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα σου. Λόγω της περιόδου μπορεί ο αιματοκρίτης σου να πέσει και αν δεν ενισχύσεις τον οργανισμό σου υπάρχει κίνδυνος να αδειάσουν οι αποθήκες σιδήρου. Αν παρατηρείς ατονίες, υπερκόπωση, ζαλάδες μην πάρεις συμπληρώματα χωρίς να ενημερώσεις το γιατρό σου, το πιο πιθανό είναι να κρύψεις για λίγο το πρόβλημα. Ο έλεγχος του θυρεοειδή είναι επίσης ουσιαστικός καθώς η απορρύθμισή του μπορεί να επιφέρει υπογονιμότητα.
  • Γυναικολογικές εξετάσεις
    Ναι, πρέπει να είναι η προτεραιότητά σου. Η επίσκεψη στο γυναικολόγο για τον καθορισμένο έλεγχο, η μαστογραφία που πλέον ξεκινά από την ηλικία των 35 και το τεστ ΠΑΠ σου επιτρέπουν να γνωρίζεις αν το σώμα σου είναι υγιές και να παρακολουθείς τυχόν δυσλειτουργίες και ευρήματα. Κάθε φορά που θες να αποφύγεις τις εξετάσεις σκέψου πως μόνο με την πρόληψη μπορείς να εξασφαλίσεις την υγεία σου.

- Advertisement -