Να πάρω το χάπι της επόμενης ημέρας ή όχι;

«Με τον σύντροφό μου είχαμε ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια της επαφής και δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω. Να πάρω το χάπι της επόμενης ημέρας ή όχι; Ο λόγος που αναρωτιέμαι είναι διότι το ατύχημα συνέβη σε ημέρες που κανονικά δεν είναι γόνιμες. Τι να κάνω;» 

Ο γυναικολόγος δρ. Ναούμ απαντά:

Αρκετές γυναίκες αναρωτιούνται εάν πρέπει ή όχι να πάρουν το χάπι της επόμενης ημέρας, μετά από μία ατυχή επαφή. Πότε πραγματικά κινδυνεύουν να μείνουν έγκυες; Καταρχάς, εγκυμοσύνη μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου, ακόμα και εκτός γόνιμων ημερών. Σαφώς τότε οι πιθανότητες είναι λιγότερες, αλλά δεν παύουν να είναι υπαρκτές. Το χάπι της επόμενης ημέρας ή αλλιώς η επείγουσα αντισύλληψη όπως ονομάζεται, θα πρέπει να λαμβάνεται σε πραγματικά επείγουσες καταστάσεις. Δηλαδή, όταν είστε σίγουρη ότι ο σύντροφος εκσπερμάτωσε εντός του κόλπου, ότι βρίσκεστε κοντά στις γόνιμες ημέρες κ.α. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνετε το χάπι, ως αντισυλληπτικό μέσο ή όπως αρκετές γυναίκες αναφέρουν «για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο», καθώς διαταράσσεται η φυσιολογική ροή της περιόδου.

Τέλος, καλό θα ήταν να σκεφθείτε τη λύση των αντισυλληπτικών χαπιών (βλ. εδώ) ή του σπιράλ (βλ. εδώ) ώστε να μην υπάρχει στο μέλλον λόγος ανησυχίας.

*Έχετε ερωτήσεις; Στείλτε τις στο info@ananeosi.gr και ο δρ. Ναούμ θα τις απαντήσει.

- Advertisement -