Γυναικολόγος ή Πλαστικός;

Αρκετές γυναίκες αναρωτιούνται: ποιος είναι ο κατάλληλος για να πραγματοποιήσει την επέμβαση; Ο γυναικολόγος ή ο πλαστικός;

Είναι γεγονός ότι ο κλάδος της Κοσμητικής Επανορθωτικής Γυναικολογίας, είναι σχετικά καινούριος στην Ελλάδα, αν και στο εξωτερικό οι συγκεκριμένες επεμβάσεις εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια. Τον τελευταίο καιρό, έχουμε δει αρκετούς ιατρούς να μιλούν για την αιδοιοπλαστική και δικαίως αρκετές γυναίκες αναρωτιούνται: ποιος είναι ο κατάλληλος για να πραγματοποιήσει την επέμβαση; Ο γυναικολόγος ή ο πλαστικός;

Ζητήσαμε τη γνώμη του δρ. Νικόλαου Ναούμ FGCS, του πλέον ειδικού ιατρού στον κλάδο της Κοσμητικής και Επανορθωτικής Γυναικολογίας, να μας λύσει κάθε απορία:

Μία γυναίκα που ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει την επέμβαση της αιδοιοπλαστικής ή κολποπλαστικής, πρέπει να απευθυνθεί σε γυναικολόγο ή σε πλαστικό;

Η απάντηση είναι σε κανέναν από τους δύο! Ο πλαστικός χειρουργός, όπως αναφέρει και η Εταιρεία Πλαστικών, διαθέτει μία πλειάδα εξειδικεύσεων επάνω στην αισθητική χειρουργική, αλλά δεν αναφέρεται στο γνωστικό του αντικείμενο οποιαδήποτε εξειδίκευση σχετική με την  αιδοιοπλαστική ή την κολποπλαστική. Άλλωστε, όπως είναι λογικό, ο πλαστικός χειρουργός δεν έχει εκπαιδευτεί επάνω στη μορφολογία της γεννητικής περιοχής. Όπως λοιπόν ένας γυναικολόγος, αν και γνωρίζει για παράδειγμα τη μορφολογία του στήθους της γυναίκας, δεν θα πραγματοποιήσει αυξητική στήθους, έτσι και ο πλαστικός δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αιδοιοπλαστική.

Ο γυναικολόγος από την άλλη πλευρά, γνωρίζει σαφώς τη μορφολογία και τις ιδιαιτερότητες της γεννητικής περιοχής, καθώς εκεί έγκειται η εξειδίκευσή του. Θα πρέπει όμως να έχει επεκτείνει το γνωστικό του αντικείμενο στον τομέα της Επανορθωτικής Κοσμητικής Γυναικολογίας, για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις συγκεκριμένες επεμβάσεις, που ειδικότερα στην Ελλάδα οι γυναικολόγοι που έχουν λάβει την εξειδίκευση είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Όπως σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση λοιπόν, έτσι και στις επεμβάσεις της Κοσμητικής και Επανορθωτικής Γυναικολογίας, απαιτείται από τον ιατρό απόλυτη εξειδίκευση, καθώς δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει αποτυχημένα – έως και επικίνδυνα – αποτελέσματα διαφόρων επεμβάσεων.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, ένας ιατρικός τίτλος δεν είναι αρκετός. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθείτε πριν πάρετε την απόφασή σας, για το βιογραφικό, τις σπουδές, την εμπειρία, τα περιστατικά και τις εξειδικεύσεις του ιατρού, να διαβάσετε πιθανή αρθρογραφία του επάνω στη συγκεκριμένη επέμβαση, να συζητήσετε μαζί του για να δείτε πόσο καταρτισμένος είναι και αν είναι εφικτό, να συνομιλήσετε με ανθρώπους που έχουν πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη επέμβαση με τον ίδιο ιατρό.

Ο βασικότερος στόχος σε κάθε χειρουργείο είναι να έχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα, με ασφάλεια και χωρίς καμία παρενέργεια. Άρα, εάν ενδιαφέρεστε για την αιδοιοπλαστική, η επιλογή του κατάλληλου ιατρού θα πρέπει να βασιστεί στα παραπάνω κριτήρια και να εμπιστευτείτε κάποιον που είναι αποδεδειγμένα εξειδικευμένος σε αυτόν τον κλάδο, ώστε να είστε σίγουροι όχι μόνο για την έκβαση του χειρουργείου, αλλά πάνω από όλα για την υγεία σας. 

- Advertisement -