Γιατί πονάει η κοιλιά μου;

Ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί τις περισσότερες γυναίκες άλλοτε με πιο ελαφρά συμπτώματα και άλλοτε σε βαθμό να προκαλεί  έντονη δυσφορία. Πολλές φορές σχετίζεται με την φάση της έμμηνου ρήσης ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δηλώνει πρόβλημα που σχετίζεται με το γεννητικό σύστημα.

Πιθανές αιτίες:
  • Ωορρηξία
    Κατά τη φάση του κύκλου που από την ωοθήκη απελευθερώνεται το ωάριο παρατηρείται ελαφριά αίσθηση πρηξίματος στην περιοχή και πόνος που κρατά λίγο.
  • Έμμηνος ρήση
    Ο οργανισμός στη διάρκεια της περιόδου παράγει ουσίες που προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα και έχουν ως συνέπεια πόνους χαμηλά στην κοιλιά που μπορεί να αντανακλούν και στη μέση.
  • Δυσμηνόρροια
    Αρκετές γυναίκες κατά την περίοδο νιώθουν έντονο πόνο στην πυελική περιοχή και εκδηλώνουν κράμπες που συνοδεύονται από άλγος στο βαθμό να μην μπορούν να ακολουθήσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
  • Κύστη ωοθήκης
    Οι κύστες σε αρχικό στάδιο δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Αν μεγαλώσουν όμως προκαλούν πόνο και αν εκδηλώσουν ρήξη ή συστραφούν προκαλούν άλγος και πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα.
  • Λοιμώξεις
    Οι μολύνσεις και οι φλεγμονές στη γεννητική περιοχή μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακούς πόνους και πολλές φορές αυτοί εκδηλώνονται όταν η νόσος είναι προχωρημένη.
  • Ενδομητρίωση
    Όταν το ενδομήτριο αναπτύσσεται έξω απο τη μήτρα (όπου είναι η φυσιολογική του θέση) καταλαμβάνει άλλα όργανα στη γεννητική περιοχή π.χ. πάνω στις ωοθήκες, πίσω από τη μήτρα και συνεχίζει να παράγεται ανεξάρτητα από την περίοδο.

Για να βεβαιωθείς για τα αίτια του πόνου πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό σου. Η συχνότητα και η ένταση με την οποία εκδηλώνεται ο πόνος μπορεί να σε προιδεάσει και για τη σοβαρότητά του. Αλλά μόνο με εξετάσεις μπορείς να φτάσεις σε έγκυρα συμπεράσματα.

- Advertisement -