Ακτινοβολία στην εγκυμοσύνη

Πόσο μπορεί να επηρεάσει η ακτινοβολία το έμβρυο;

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών, που δέχθηκαν ακτινοβολία χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι έγκυες ή χρειάστηκε να δεχθούν για ιατρικούς λόγους κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Πόσο μπορεί να επηρεάσει η ακτινοβολία το έμβρυο; Ο γυναικολόγος δρ. Ναούμ απαντά…

Για να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα, για το εάν και κατά πόσο επηρεάζεται το έμβρυο από την ακτινοβολία, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας 2 πολύ σημαντικούς παράγοντες. Πρώτον, το πότε δέχθηκε το έμβρυο την ακτινοβολία, δηλαδή σε ποια φάση της ζωής του μέσα στην κοιλιά της μητέρας και δεύτερον το ποια “δόση” ακτινοβολίας έλαβε.

Οι πολύ υψηλές δόσεις ακτινοβολίας, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη θανάτωση του εμβρύου ή την εμφάνιση δυσπλασιών και νοητικής υστέρησης. Είναι γεγονός όμως, ότι βάσει μελετών, ακόμα και τα απώτερα αποτελέσματα της ακτινοβολίας, όπως πχ. εμφάνιση καρκίνου ή λευχαιμίας κάποια στιγμή στο παιδί λόγω της ακτινοβολίας, είναι συγκριτικά πολύ μικρότερα από τα ποσοστά εμφάνισης των ίδιων ασθενειών για άσχετους λόγους με την ακτινοβολία.

Για παράδειγμα, εάν 100.000 έγκυες δεχθούν 2mSv ακτινοβολίας θεωρείται ότι 30 παιδιά μπορεί να προσβληθούν από καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα ποσοστά όμως σήμερα των ανθρώπων που προσβάλλονται από κάποια μορφή καρκίνου στη ζωή τους, ξεπερνούν το 25%, που σημαίνει ότι από τα 100.000 άτομα που θα γεννηθούν, τα 25.000 μπορεί να αναπτύξουν κάποια μορφή καρκίνου, χωρίς να έχουν δεχθεί ακτινοβολία ως έμβρυα!

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, οι απλές διαγνωστικές εξετάσεις δεν ενέχουν συνήθως λόγο ανησυχίας. Εάν η έγκυος απαιτείται να υποβληθεί σε άλλου είδους ακτινοβολία, όπως πχ. ακτινοθεραπεία, τότε θα πρέπει να γίνεται εκτίμηση κινδύνου από τον ιατρό, ώστε να ληφθεί η σωστή απόφαση.
Εάν η εγκυμοσύνη δεν είναι γνωστή…
Παίζει σημαντικό ρόλο το είδος της εξέτασης. Στις απλές εξετάσεις όπως ακτινογραφία θώρακα, μαστογραφία, αξονική τομογραφία κεφαλιού κ.α. σε καμία περίπτωση δεν συνίσταται διακοπή της εγκυμοσύνης, καθώς η ακτινοβολία είναι πολύ μικρή και οι περιοχές εφαρμογής της βρίσκονται μακριά από τη μήτρα.
Σε γενικές γραμμές, η ευρωπαϊκή οδηγία είναι ότι πρέπει να αποκλείεται η διακοπή της κύησης για δόσεις ακτινοβολίας μικρότερες από 100mSv.

- Advertisement -