Πόνοι στην κοιλιά στην εγκυμοσύνη

Πόνοι στην κοιλιά στην εγκυμοσύνη

Η πρώτη εγκυμοσύνη είναι πάντα και η πιο δύσκολη, γιατί για πρώτη φορά μας συμβαίνουν αλλαγές στο σώμα μας και αισθανόμαστε πόνους που αρκετές φορές δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε, με αποτέλεσμα να αγχωνόμαστε περισσότερο ίσως από όσο πρέπει…

Κάποιοι πόνοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απολύτως φυσιολογικοί κι όσο κι αν μας πανικοβάλει ένας πόνος στην κοιλιά, το πιθανότερο είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ειδικά κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, αυτοί οι πόνοι οφείλονται στην ανάπτυξη της μήτρας, που δημιουργεί τέντωμα στους μύες και στους συνδέσμους που τη στηρίζουν.
Όταν οι πόνοι είναι ανεκτοί και συμβαίνουν μια φορά στο τόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί μπορεί να φταίει ακόμα και η δυσκοιλιότητα, η σεξουαλική επαφή ή ακόμα και κάποια αέρια στο έντερο. Αν όμως υπάρχουν έντονοι πόνοι, που δεν υποχωρούν, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γυναικολόγο σας.

Σοβαρές περιπτώσεις κοιλιακών πόνων:
  • Ένας σημαντικός πόνος στην κοιλιά μπορεί να προέρχεται από μια κύηση εξωμήτρια, (όταν δηλαδή το έμβρυο έχει εμφυτευτεί εκτός της ενδομητρικής κοιλότητας, δηλαδή εκτός του σωστού περιβάλλοντος που του επιτρέπει να αναπτυχθεί). Έτσι, αν ο πόνος είναι συνεχής καλό θα είναι να επισκεφτούμε το γυναικολόγο μας, που θα μας παρέχει άμεση ιατρική βοήθεια.
  • Αν μαζί με τους πόνους παρουσιαστεί και λίγο αίμα, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη για μια πιθανή αποβολή. Δείτε τις πιθανές επιπλοκές της εγκυμοσύνης.
  • Έντονοι πόνοι μπορεί να παρουσιαστούν επίσης, αν η γυναίκα εμφανίσει υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο λεύκωμα στα ούρα. Αυτή είναι η λεγόμενη Προεκλαμψία και είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή της γυναίκας.
  • Ισχυροί κοιλιακοί πόνοι και κράμπες μπορεί να είναι σημάδια για έναν πρόωρο τοκετό, ειδικά αν παρουσιαστεί και διαστολή στον τράχηλο και βέβαια αν η εγκυμοσύνη είναι πολύ προχωρημένη.
  • Αν υπάρχουν πόνοι χαμηλά στην κοιλιά και δυσκολία κατά την ούρηση, αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα ουρολοίμωξης που συχνά παρουσιάζεται στις γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Σαφώς η αντιμετώπισή της είναι πολύ πιο εύκολη, από ότι οι ανωτέρω καταστάσεις.
  • Μια ακόμα δύσκολη περίπτωση που μπορεί να παρουσιαστεί με συνεχείς κοιλιακούς πόνους είναι η λεγόμενη αποκόλληση του πλακούντα. Ο πλακούντας είναι ένα όργανο, μέσω του οποίου το έμβρυο παίρνει από τη μαμά τα απαραίτητα συστατικά προκειμένου να αναπτυχθεί και που επίσης μέσω του πλακούντα αποβάλλει τα άχρηστα υλικά του μεταβολισμού του εμβρύου. Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε στις περιπτώσεις που ο πλακούντας αποκολληθεί από την έδρα του, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Τις περισσότερες όμως φορές η αποκόλληση αντιμετωπίζεται με επιτυχία με ξεκούραση και φαρμακευτική αγωγή. Όμως χρειάζεται απαραίτητα ιατρική παρέμβαση.

Ας καταλήξουμε λοιπόν λέγοντας, πως το σώμα μας “μιλάει” και οι διάφοροι πόνοι μας ειδοποιούν για κάτι, για αυτό ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να δίνουμε τη δέουσα προσοχή και να το “ακούμε”.

- Advertisement -