Ξηρότητα κόλπου

Πώς μπορείτε να υποβοηθήσετε το σώμα σας με σκοπό να μειώσετε τις μολύνσεις και να επιστρέψετε στην προηγούμενη σεξουαλική σας δραστηριότητα.

Πώς λειτουργεί ο οργανισμός υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ποιες είναι οι κύριες αιτίες  που οδηγούν σε ξηρότητα κόλπουκαι πώς μπορείτε να υποβοηθήσετε το σώμα σας με σκοπό να μειώσετε τις μολύνσεις και να επιστρέψετε στην προηγούμενη σεξουαλική σας δραστηριότητα.

Ο βλεννογόνος υμένας είναι υπεύθυνος για τα υγρά που παράγονται στο εσωτερικό του κόλπου. Η υγρασία είναι απαραίτητη στη γυναικολογική υγεία αφού όταν είναι ισορροπημένη λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας κατά των μικροβίων και των μολύνσεων, διατηρεί την ελαστικότητα και το πάχος των τοιχωμάτων του κόλπου ενώ δημιουργεί και το κατάλληλο περιβάλλον που βοηθά τον κόλπο κατά την ερωτική επαφή. Όταν ξεκινούν τα ερωτικά χάδια ο οργανισμός αυξάνει την παραγωγή υγρών για να μην υπάρξει τραυματισμός και η διείσδυση να προκαλέσει μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Η ορμόνη που είναι υπεύθυνη  για την κολπική υγεία, τα οιστρογόνα, μπορεί να παρουσιάσει δυσλειτουργία στην περίπτωση μιας μακροχρόνιας θεραπείας, κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό και να μειωθεί αισθητά, στην περίπτωση της εμμηνόπαυσης. Ακόμα και το κάπνισμα μπορεί να επιφέρει ανωμαλία στην οργανική ισορροπία νεότερων γυναικών ή οι συχνές κολπικές πλύσεις. Τότε παρατηρείται το σύμπτωμα του ξηρού κόλπου.

Παρόλο που το ποσοστό των γυναικών που θα παρουσιάσουν το πρόβλημα είναι πολύ υψηλό μόνο μέρος αυτού το παραδέχεται και απευθύνεται στο γιατρό για μια καταρτισμένη απάντηση που θα φέρει τη λύση.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

  •  Αίσθημα καύσου στην εξωτερική και την εσωτερική γεννητική περιοχή
  • Κνησμός, τσούξιμο κατά την ούρηση
  • Έντονος πόνος η αιμορραγία κατά την ερωτική επαφή
  • Συχνές μολύνσεις στη γεννητική περιοχή και ουρολοιμώξεις

Σε προσωπικό επίπεδο για να βοηθήσετε το σώμα σας και να μειώσετε την δυσφορία της επαφής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενυδατικό κατάλληλο για ενδοκολπική χρήση. Μπορείτε να ενημερώσετε τον ερωτικό σας σύντροφο, να ζητήσετε την υπομονή και την κατανόησή του, να ασχοληθεί περισσότερο με το σώμα σας με προκαταρκτικά  χάδια. Ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει καίριο ρόλο σε ό τι αφορά το σώμα και την ερωτική δραστηριότητα.

Επιστημονικά ο γιατρός σας πρέπει να ενημερωθεί άμεσα για τη διαταραχή που τυχόν υποψιάζεστε. Πριν κάνετε τη λάθος επιλογή να «αυτοθεραπευτείτε» με σκευάσματα που υπάρχουν στο εμπόριο μάθετε πως η λήψη οιστρογόνων χωρίς ειδικές εξετάσεις και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μπορεί να προκαλέσουν υπερπλασία ενδομητρίου ή κολπική αιμορραγία.

- Advertisement -