Ινομυώματα Πόσο επικίνδυνα είναι;

Πολλές γυναίκες έχουν ινομυώματα και όμως πολύ λίγες γνωρίζουν τι είναι, καθώς και τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν…

Πολλές γυναίκες έχουν ινομυώματα και όμως πολύ λίγες γνωρίζουν τι είναι, καθώς και τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν…

  • Τι είναι τα ινομυώματα;

Πρόκειται για συχνούς καλοήθεις όγκους της μήτρας, όπου το μέγεθός του μπορεί να είναι από 1 έως 15 εκατοστά. Η πιθανότητα να εξελιχθούν σε κακοήθεια είναι ελάχιστη, ενώ συνήθως εμφανίζονται λόγων ορμονικών αλλαγών ή κληρονομικότητας,  γι’ αυτό και μία απλή παρακολούθησή τους αρκεί.

  • Πότε εμφανίζονται;

Σε γενικές γραμμές παρατηρούνται σε γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, γι’ αυτό και συρρικνώνονται αισθητά κατά την εμμηνόπαυση. Επίσης, οι γυναίκες που δεν έχουν κάνει ακόμα παιδιά, μπορεί σε κάποιον έλεγχο στο γυναικολόγο τους να ανακαλύψουν ότι έχουν ινομυώματα, καθώς τα συμπτώματα είναι πολλές φορές «σιωπηλά».

  • Τι συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν;

Από πολλά έως και… τίποτα, ανάλογα με τον κάθε οργανισμό. Στα συχνότερα συμπτώματα συγκαταλέγονται:

  • Μεγάλη αιμορραγία και έντονοι πόνοι κατά την περίοδο
  • Προβλήματα υπογονιμότητας
  • Φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς
  • Συχνοουρία, δυσκοιλιότητα και συχνές ουρολοιμώξεις
  • Πώς αντιμετωπίζονται;

Η θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: από την ηλικία της γυναίκας, από το εάν έχει κάνει παιδιά, από το μέγεθος των ινομυωμάτων κ.α. Εάν το μέγεθός τους είναι μικρό, τότε ένας τακτικός έλεγχος στον γυναικολόγο σας και ένα υπερηχογράφημα το εξάμηνο είναι αρκετά. Αν είναι μεγαλύτερα και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα (αιμορραγίες, υπογονιμότητα κ.α), τότε θα πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά.

 

 Ρωτήστε τον Dr. Ναούμ!-ananeosi.gr

H γνώμη του γυναικολόγου Dr. Νικόλαου Ναούμ 
«Τα ινομυώματα εμφανίζονται σε αρκετές γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, ενώ ένα από τα  προβλήματα που δημιουργούν είναι η υπογονιμότητα. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που αφαίρεσαν  τα ινομυώματα, αύξησαν τα ποσοστά εγκυμοσύνης κατά 41%! Θα πρέπει να γνωρίζουν όμως οι γυναίκες, ότι ακόμα και να αφαιρέσουν τα ινομυώματα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τα εμφανίσουν και στο μέλλον. Άρα, η τακτική παρακολούθηση αποτελεί εχέγγυο, για την καλή υγεία κάθε γυναίκας.» 

- Advertisement -