Εγκυμοσύνη με δίδυμα

Είχατε αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να κάνετε ένα μωράκι…

Είχατε αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να κάνετε ένα μωράκι… Ξαφνικά, στην επίσκεψη στον γυναικολόγο, εκείνος ανακοινώνει ότι περιμένετε δύο μωράκια…  Τώρα, τα δεδομένα αλλάζουν και σαν μέλλουσα μαμά είναι λογικό να ανησυχείτε. Ας δούμε μερικές από τις πιο κλασικές ερωτήσεις…

 • Η εγκυμοσύνη αυτή θα είναι διαφορετική; 

  Η εμπειρία της δίδυμης εγκυμοσύνης πολλές φορές είναι αλλιώτικη, και αυτό επειδή τα έμβρυα είναι περισσότερα, τα επίπεδα των ορμονών διαφοροποιούνται. Έτσι, τα συμπτώματα της εγκύου είναι αρκετές φορές πιο έντονα. Οι ναυτίες, το πρήξιμο, η κούραση, η υπνηλία είναι μόνο μερικά από αυτά και η έγκυος θα χρειασθεί περισσότερες βιταμίνες, ειδικά φυλλικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο καθώς και ισορροπημένη διατροφή, για να μην πάρει πολλά κιλά κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά και για να ελέγχει όσο γίνεται τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.
 • Θα πάρω «διπλό» βάρος;
  Για την έγκυο, το να έχει δίδυμα σημαίνει ότι το πρόγραμμα της διατροφής της θα είναι διαφορετικό από αυτό της εγκυμονούσας που περιμένει ένα παιδί. Οι θερμίδες που πρέπει να παίρνει καθημερινά η γυναίκα είναι 2500-3000 περίπου. Τα κιλά στην απλή εγκυμοσύνη που πρέπει να πάρει είναι 12-14 ενώ στη δίδυμη 15-20. Παράλληλα δεν πρέπει να παραλείπει να παίρνει πολλά υγρά, αφού όταν κυοφορούνται τα δίδυμα, υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή αμνιακού υγρού και επομένως το νερό είναι απαραίτητο.
 • Θεωρείται κύηση υψηλού κινδύνου; 

  Είναι γεγονός, ότι η ύπαρξη δύο εμβρύων καθιστά τη στενότερη παρακολούθηση της εγκύου απαραίτητη, καθώς υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι. Για παράδειγμα η έγκυος σε δίδυμα είναι αρκετά πιθανό να παρουσιάσει διαβήτη κύησης, που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στον πλακούντα, ο οποίος χρειάζεται σωστή διατροφή και έτσι να χρειασθεί να κάνει ενέσεις ινσουλίνης. Πρέπει επίσης να μην κουράζεται ιδιαίτερα. Τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλόν είναι να αποφεύγονται, ειδικά σε σημεία που δεν υπάρχουν εξειδικευμένα μαιευτικά κέντρα, επειδή μπορεί να συμβεί κάτι απρόοπτο και να χρειασθεί νοσοκομείο.
 • Θα γεννήσω με καισαρική; 

  Όσο πλησιάζει το τέλος της κύησης, χρειάζεται στενότερη παρακολούθηση της εγκύου, γιατί στο μεγαλύτερο ποσοστό των διδύμων ο τοκετός αρχίζει πρόωρα.  Οι γιατροί πλέον, επιλέγουν να φέρουν τα δίδυμα στον κόσμο με καισαρική τομή, γιατί είναι πιο ασφαλής τρόπος και γιατί τα νεογνά ταλαιπωρούνται λιγότερο.  Τα τελευταία δε χρόνια οι γεννήσεις των διδύμων έχουν αυξηθεί κατά 50%, κυρίως λόγω των μεθόδων της τεχνητής γονιμοποίησης, οπότε πλέον υπάρχει μεγάλη εμπειρία και στη χώρα μας στη διαχείριση δίδυμης κύησης.Ας μην ξεχνάμε ότι κατά την διάρκεια της οποιασδήποτε κύησης, ειδικότερα στη δίδυμη κύηση, η γυναίκα χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη από τους δικούς της ανθρώπους, γιατί το άγχος της διπλασιάζεται. Φοβάται ότι δεν θα είναι ικανή να φροντίζει δύο βρέφη, ενώ βάσει μελετών οι γυναίκες με δίδυμη κύηση έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης.
 • Η δίδυμη κύηση είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός για το ζευγάρι. Για να πάνε όμως όλα καλά και να πάτε στο σπίτι σας με δύο μωράκια αγκαλιά, χρειάζεται στενή παρακολούθηση όλο το διάστημα της κύησης από τον γυναικολόγο, αλλά και σωστή τήρηση όλων των οδηγιών από την έγκυο.

- Advertisement -