Απογοήτευση ή κατάθλιψη;

Είναι όμως αυτό που αντιμετωπίζετε πραγματική κατάθλιψη;

Ακόμα και οι πιο θετικοί άνθρωποι έχουν πιστέψει κάποια στιγμή στη ζωή τους ότι έχουν κατάθλιψη. Ορισμένα σημαντικά περιστατικά, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η απόλυση και η αδυναμία εύρεσης εργασίας, ένα διαζύγιο ή ακόμα και η απουσία συνεννόησης μέσα σε μία σχέση γεννούν συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, κακής διάθεσης ή και δυσκολίας στον ύπνο.

Είναι όμως αυτό που αντιμετωπίζετε πραγματική κατάθλιψη;
Αν επικεντρωθούμε στη ζωή μιας γυναίκας θα δούμε πως υπάρχουν πολλά γεγονότα που επηρεάζουν την ψυχική της διάθεση. Αν προσθέσουμε σε αυτά τις ορμονικές μεταβολές που βιώνει στα διαφορετικά στάδια της ενηλικίωσης καταλαβαίνουμε πως ο προσεκτικός διαχωρισμός της απογοήτευσης από την κατάθλιψη είναι σημαντικός.
Η σχέση με το σώμα της μπορεί να σφραγίσει αρνητικά όλη της την πορεία με σοβαρό ψυχολογικό κόστος. Γυναίκες που γεννήθηκαν με ανατομικά προβλήματα δεν κατάφεραν να ισορροπήσουν και βρέθηκαν να μεγαλώνουν απομονωμένες. Οι δυσμορφίες στην έσω και έξω γεννητική περιοχή παλιότερα αποτελούσαν άλυτο πρόβλημα.  Αυτό που αποκαλύπτεται πια (μετά από μαρτυρίες γυναικών μετά από επεμβάσεις αποκατάστασης) είναι πως η σχέση με το σώμα μας καθορίζει και την ψυχική μας υγεία. Ειδικοί προτρέπουν τις γυναίκες να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην ερωτική απόλαυση και την αποδοχή του οργανισμού τους. Οι σύγχρονες γυναικολογικές επεμβάσεις όπως η αιδοιοπλαστική στοχεύουν ακριβώς στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλες τις γυναίκες που εκ γενετής είχαν δυσμορφίες. Πλέον με απλές μη χειρουργικές επεμβάσεις μπαίνει τέλος σε ένα ταμπού που κόστισε ακριβά σε αρκετές γυναίκες.

Ακόμα και η ευτυχισμένη στιγμή της γέννησης των παιδιών μια γυναίκα μπορεί να περάσει από επιλόχεια κατάθλιψη. Είναι απαραίτητο να έχει υποστήριξη από το οικογενειακό της περιβάλλον και να μη διστάσει αλλά να ζητήσει τη συμβουλή ειδικού ψυχολόγου.

Γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί και έχουν αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες ή έχουν κάνει αρκετές εξωσωματικές χωρίς επιτυχία μπορεί να περάσουν από την απογοήτευση στην κατάθλιψη αν βιώσουν το πρόβλημα ως προσωπική αποτυχία. Η καλή σχέση με το σύντροφο είναι απαραίτητη.

Ακόμα και στην περίοδο της κλιμακτηρίου, όταν οι ορμονικές μεταβολές είναι ριζικές οι γυναίκες τείνουν να κλειστούν στον εαυτό τους, να γίνουν αντικοινωνικές και να μειώσουν τις δραστηριότητές τους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το πέρασμα από την θλίψη στην κατάθλιψη.

Δυστυχώς η διάκριση ανάμεσα στην πραγματικά κακή διάθεση και την κλινική κατάθλιψη δεν είναι εύκολη. Ενδέχεται να  χρειάζεται απλά να χαλαρώσετε και να φροντίσετε λίγο παραπάνω τον εαυτό σας ή να επικοινωνήσετε το πρόβλημά σας με τον σωστό γιατρό. Υπάρχουν όμως και ορισμένα συμπτώματα που αν κυριαρχούν για παρατεταμένο διάστημα σημαίνουν πως καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

- Advertisement -