Έντονοι πόνοι; Σκέφτηκες την ενδομητρίωση;

Αρκετές γυναίκες ανακαλύπτουν μετά από αρκετό καιρό ότι έχουν ενδομητρίωση....

Πρόκειται για ένα συχνό γυναικολογικό πρόβλημα, το οποίο παίρνει το όνομά του από το ενδομήτριο, τη λεπτή εσωτερική επένδυση της μήτρας.

  • Τι είναι το ενδομήτριο;

Είναι το εσωτερικό στρώμα της μήτρας, όπου κάθε μήνα λόγω των γυναικείων ορμονών (προγεστερόνη, οιστρογόνα), εμπλουτίζεται με θρεπτικά συστατικά για να δεχθεί το ωάριο που θα γονιμοποιηθεί. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν έχουμε γονιμοποίηση, τότε το ενδομήτριο αποβάλλεται κάθε μήνα με την περίοδο της γυναίκας και ξενικά αμέσως η δημιουργία καινούριου.

  • Τι είναι η ενδομητρίωση;

Η φυσιολογική θέση του ενδομητρίου είναι μέσα στη μήτρα της γυναίκας. Σε περίπτωση που το ενδομήτριο αναπτύσσεται εξωτερικά από τη μήτρα, τότε έχουμε ενδομητρίωση. Ο ιστός λοιπόν που αναπτύσσεται επάνω σε άλλα όργανα της γυναίκας (όπως μέσα ή πάνω στις ωοθήκες, πίσω από τη μήτρα ή ακόμα και στο έντερο) συνεχίζει να επηρεάζεται και να ανταποκρίνεται στις γυναικείες ορμόνες, με αποτέλεσμα ο ιστός που δεν αποβάλλεται από την περίοδο αιμορραγεί.

  • Ποια είναι τα συμπτώματα;
Αρκετές γυναίκες ανακαλύπτουν μετά από αρκετό καιρό ότι έχουν ενδομητρίωση, καθώς τα συμπτώματά της δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνα της περιόδου όπως:
  •   Έντονοι πόνοι περιόδου
  • Έντονος πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και μετά από αυτή.
  • Γαστρεντερικές ενοχλήσεις
  • Μεγάλη διάρκεια περιόδου (άνω των 7 ημερών)
  • Μικρή αιμορραγία ανάμεσα σε 2 περιόδους κ.α.

Είναι γεγονός επίσης, ότι οι γυναίκες που παρουσιάζουν ενδομητρίωση συνήθως βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και ενδεχομένως αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.

  • Τι προβλήματα δημιουργεί;

Συνήθως έντονους πόνους κατά την περίοδο, με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη γυναίκα να συμμετέχει στις καθημερινές της ασχολίες. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα γονιμότητας, καθώς όσο περνά ο καιρός τόσο το πρόβλημα επιδεινώνεται.

  • Πώς μπορεί να διαγνωστεί και πώς θεραπεύεται;
Ένας έμπειρος γυναικολόγος μπορεί να υποψιαστεί την ενδομητρίωση ακόμα και από το ιστορικό της γυναίκας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης και του υπέρηχου, μπορούν να διαγνωσθούν οι ενδομητριωσικές εστίες.
Συνήθως, στις πιο ελαφριές περιπτώσεις χορηγούνται παυσίπονα για να ανακουφιστεί η γυναίκα από τον πόνο.
Σε περίπτωση που απαιτείται αφαίρεση όμως των εστιών, τότε αυτό πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, γεγονός που σας εξασφαλίζει ελαχιστοποίηση των υποτροπών τουλάχιστον για 5 χρόνια και μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

- Advertisement -