Μήπως πάσχεις από επιλόχεια κατάθλιψη;

Τι μου συμβαίνει; Έχετε μεταπτώσεις στη διάθεση;

Δεν έχει καμία σχέση με τη θλίψη που νιώθουμε μετά την εγκυμοσύνη και αφορά στο 85% των γυναικών που πέρασαν πρόσφατα τη διαδικασία του τοκετού …

  • Τι μου συμβαίνει; 
    Έχετε μεταπτώσεις στη διάθεση; Νιώθετε μία μόνιμη ανησυχία; Δεν θέλετε να ασχοληθείτε με το μωρό ή με τον εαυτό σας και μετά αγχώνεστε υπερβολικά για την υγεία του; Ξεσπάτε με το παραμικρό σε λυγμούς και δεν θέλετε να φάτε; Έχετε επιλόχεια κατάθλιψη.
    Η αρχική θλίψη που ίσως νιώθει η γυναίκα μετά τον τοκετό, έχει περίπου 20% πιθανότητες να εξελιχθεί σε επιλόχεια κατάθλιψη, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην οικογενειακή ισορροπία, ενώ δυστυχώς μόνο το 15% των περιπτώσεων μιλούν στον γιατρό και το συγγενικό περιβάλλον.
  • Γιατί έπαθα επιλόχεια κατάθλιψη; 
    Είναι γεγονός ότι ο τοκετός αποτελεί μία στρεσογόνο εμπειρία για τη νέα μητέρα, καθώς οι ορμονικές διαταραχές και διακυμάνσεις είναι μεγάλες, τόσο πριν όσο και μετά από τη γέννηση του παιδιού. Η επιλόχεια κατάθλιψη, και η κατάθλιψη γενικότερα, μπορεί να οφείλεται:
    – στο ιστορικό της γυναίκας
    – στο αίσθημα έντονης κόπωσης
    – στα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο (χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας) που αργούν να αποκατασταθούν μετά από το στρες του τοκετού
    – στις έντονες ορμονικές αλλαγές
    – στην έλλειψη κατανόησης και βοήθειας από τον σύντροφο
    – στην εικόνα του σώματος της γυναίκας μετά την εγκυμοσύνη
    Άρα, η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να οφείλεται τόσο σε παθολογικά, όσο και σε ψυχολογικά αίτια, συνήθως όμως παρατηρούμε τον συνδυασμό και των δύο. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι γυναίκες οφείλουν να ενημερωθούν από τον γιατρό τους, σχετικά με τη διαφορά της απλής παροδικής θλίψης με την επιλόχεια κατάθλιψη.
Πώς να την αντιμετωπίσω; 
Μιλήστε! Απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Η επιλόχεια κατάθλιψη δεν είναι μία κατάσταση η οποία μπορεί να ξεπεραστεί με μία χαλαρή κουβέντα με τη φίλη ή τον σύντροφό σας. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, τότε η βοήθεια του ειδικού είναι απαραίτητη, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για εσάς και το μωρό σας. Η ψυχολογική υποστήριξη σε συνδυασμό ίσως και με κάποια φαρμακευτική αγωγή στις πιο βαριές περιπτώσεις, μπορούν να σας βγάλουν με ασφάλεια από την επιλόχεια κατάθλιψη για να είστε ουσιαστικά κοντά στο μωρό σας τον πρώτο καιρό που σας έχει ανάγκη όσο τίποτα άλλο.

ananeosi.gr Ο Dr Ναούμ Απαντά

 

Η γνώμη του γυναικολόγου Dr. Νικόλαου Ναούμ
“Καταρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι δεν ισχύει πως οι γυναίκες που παθαίνουν επιλόχεια κατάθλιψη δεν αγαπούν το παιδί τους ή μετάνιωσαν για τη γέννησή του κτλ. Πρόκειται για μία κατάσταση απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη για μεγάλο αριθμό γυναικών, που δυστυχώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα και δραστικά. Θα συμβούλευα λοιπόν τις γυναίκες να μην ακολουθήσουν τις συμβουλές του συγγενικού τους περιβάλλοντος και να μην φοβηθούν να μιλήσουν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, καθώς και να απευθυνθούν άμεσα σε ειδικό. Είναι προτιμότερο να κοιτάξουν κατάματα το πρόβλημα και να το λύσουν σύντομα, παρά να το αφήσουν να διογκωθεί, γεγονός που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για εκείνες και το παιδί τους” 

- Advertisement -